klik atas nuffnang

Sunday, July 10, 2011

Onani Punca Gemuk?

Soalan 1:
SAYA suri rumah berumur 31 tahun dan mempunyai seorang anak. Baru-baru ini saya terbaca dalam sebuah akhbar, berkaitan gejala onani di kalangan wanita, benarkah wanita yang beronani akan cepat obes?


Puan:
Terima kasih. Soalan yang diutarakan oleh Puan amat menarik sekali. Sangkaan Puan berkaitan onani menyebabkan cepat obes adalah tidak tepat. Onani atau juga dikenali sebagai masturbasi (melancap), adalah rangsangan seksual yang sengaja dilakukan pada organ kelamin untuk memperoleh kenikmatan dan kepuasan seksual. Rangsangan ini dapat dilakukan tanpa alat bantu ataupun menggunakan sesuatu objek atau alat, atau kombinasinya. Cara-caranya adalah dengan menyentuh, menggosok dan meraba bahagian tubuh sendiri yang peka sehingga menimbulkan rasa menyenangkan untuk mendapat kepuasan seksual (orgasma) baik tanpa menggunakan alat mahupun menggunakan alat.

Onani di kalangan wanita amat jarang diperbincangkan. Adalah menjadi satu ‘tabu’ untuk membincangkan aktiviti ini yang juga wujud di kalangan wanita. Begitu juga, wanita yang tidak mampu menahan desakan batin maka ‘tidak mengapa’ mereka beronani dengan mengunakan tangan atau apa alatan yang tidak merbahaya asalkan dibuat setelah terdesak bukan dengan sengaja atau berniat mencari keseronokan. Agama Islam juga mengharamkan seseorang wanita berkhayal kotor dan menonton filem porno. Sesungguhnya kelonggaran dibolehkan onani ini hanya apabila ia terdesak dan demi mencegah zina. Secara kesimpulan, dibolehkan barang siapa yang terdesak dan perlu menurunkan tekanan syahwatnya untuk beronani dan ini dibuat dengan turut berusaha mempertingkatkan usahanya untuk membolehkannya bernikah demi mencapai perintah Allah.

Onani tidak akan menyebabkan tumbesaran terjejas dari segi ketinggian atau fizikal. Ini adalah salah anggap atau mitos-mitos yang tidak tepat yang sering dikaitkan dengan onani. Dari segi pandangan perubatan moden, onani adalah selamat dan tidak membahayakan. Seseorang sepatutnya tidak perlu merasa bersalah atau tertekan selepas onani. Onani boleh memberi kelegaan kepada ketegangan seks (sexual tension). Ia adalah cara paling selamat kerana tidak membawa risiko mengandung atau jangkitan penyakit transmisi seks seperti HIV. Ia juga adalah suatu cara seseorang wanita mendapat kenikmatan seksual jika tidak dapat melakukan hubungan seks, dapat meningkatkan aliran darah ke bahagian kemaluan dan seterusnya meningkatkan fungsi serta kesihatan seksual, memberi peluang kepada seseorang mengenali dan memahami fokus erotik pada badan sendiri dan juga boleh membantu wanita mencapai orgasma.

wanita jangan mudah terpengaruh

Soalan 2:
Saya sering terbaca di majalah dan akhbar tentang rawatan laser muka untuk menghilangkan kesan hitam dan parut. Sebagai seorang wanita yang sukakan kecantikan, perlukah saya mencubanya? Adakah laser boleh memberi kesan kesihatan dalam badan saya?

Terima kasih.
Jawapan: Memang tidak disangkal bahawa semua wanita ingin cantik dan anggun. Saya menasihatkan anda supaya jangan mudah terpengaruh dan tertarik dengan keberkesanan dari rawatan laser ini. Sudah banyak berita yang dilaporkan melibatkan kerosakan wajah dan tubuh hasil rawatan serta pembedahan kecantikan yang dilihat semakin meningkat sejak kebelakangan ini.

Terdapat banyak pusat kecantikan yang menawarkan khidmat rawatan laser, menyuntik botox serta lain-lain prosedur sehingga mengundang risiko kepada pelanggan mereka. Kerajaan juga telah memandang serius berkenaan rawatan kecantikan ini dan Kementerian Kesihatan Malaysia juga telah menyarankan untuk mengeluarkan garis panduan mengenai perawatan kecantikan dalam waktu terdekat bagi melindungi kepentingan ramai.

Jawapan yang diberikan adalah dari pendapat saya. Saya juga ingin memohon berbanyak maaf jika jawapan yang diberikan boleh mengecilkan hati sesiapa terutama pihak yang menawarkan rawatan laser ini. Jika ingin mendapatkan rawatan, pilihlah tempat yang selamat, yang mengikut garis panduan yang disarankan oleh kerajaan.

Sumber dari Utusan

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah nuffnang

Di Taja Oleh