klik atas nuffnang

Saturday, November 9, 2013

amalan percuma elak serangan jantung



YB Dr Daroyah Alwi wrote :

Assalam..

Saya nak kongsi very good tips – bagi yang terbangun dari tidur untuk buang air....

Baca ya !

Penting untuk diambil perhatian !!
3 x(1/2)

Para pakar selalu berpesan :
Setiap individu harus ambil perhatian tentang 3 x ½ minit.

Kenapa penting ?
3 x ½ minit adalh suatu amalan percuma tetapi akan banyak mengurangkan angka kematian secara mengejut (sudden death)

Thursday, October 24, 2013

Telur Ayam Perlu Di Basuh

TELUR PUNCA MAKANAN KOTOR DAN MEMBAWA PENYAKIT 

 Telur yang kotor dan masih diselaputi najis ayam, harus dibasuh dahulu sebelum dipecahkan untuk dimasak ke dalam makanan. 

Najis ayam pada telur yang masuk ke dalam makanan bukan saja membuatkan makanan kita menjadi tidak halal, tetapi juga mengundang penyakit keracunan Salmonella. 

Begitu juga pastikan telur yang dibeli tidak retak, kerana kuman Salmonella boleh masuk ke dalam telur dan membiak. 

Tanda awal pembiakan kuman Salmonella dalam telur ialah bau telur yang busuk sebaik dipecahkan. 

Kuman Salmonella membiak dalam usus ayam dan manusia dengan mudah mendapat jangkitan Salmonella yang menyebabkan keracunan makanan, dengan memakan makanan yang dicemari dengan najis ayam. 

Hal ini telah disahkan oleh Centre for Disease Control and Prevention (CDC) Amerika Syarikat dalam kenyataannya pada Julai 2010. http://drzubaidi.com/blog

Thursday, September 19, 2013

fakta menarik Ibu Bersalin

Fakta Menarik Ibu Bersalin

Melahirkan bayi merupakan perjuangan hidup mati seorang wanita. Kesakitan dan keperitan yang ditanggung tiada tolok bandingnya. Ketahui beberapa fakta menarik mengenai proses melahirkan bayi.

1. Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (Estimated Due Date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.

2. Sehingga bersalin, rahim ibu akan mengembang 500 kali ganda dari saiz normal untuk menampung kandungannya.

3. Purata darah yang hilang melalui proses kelahiran normal adalah 500ml.

4. Kira-kira 80% wanita mengalami sindrom “Baby Blues” semasa dua minggu terawal selepas bersalin disebabkan oleh perubahan hormon badan.

5. Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula. Kebanyakan wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran keluar bayi.

6. Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

7. Apabila seorang ibu mula sakit hendak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

8. Apabila seorang ibu melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas bagi wanita itu.

9. Ibu bersalin akan dapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

10. Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah hadiahkannya pahala menunaikan haji.

Wednesday, September 18, 2013

khasiat garam

Khasiat Garam

Dalam hadis Nabi ada disebutkan tentang garam. "Garam penghulu kepada lauk-pauk." Betapa garam asalnya dari laut, apabila disejatkan menghasilkan kristal garam. Unsur tanah terdapat di dalamnya kerana dasar laut juga adalah tanah. Sebab itu garam juga diperoleh dari bukit dan dikenal sebagai garam bukit.

Kegunaan GARAM :

1. Membuang busuk ikan. Ikan apabila sudah lama terdedah di darat akan menjadi busuk. Untuk menghilangkan hanyir ini, ikan diredam dalam air garam.

2. Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).

3. Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.

4. Mengubat gout. Gout disebabkan pemakanan makanan laut yang berlebihan. Orang yang tinggal berhampiran pantai boleh menanam badan dalam pasir laut. Bagi mereka yang tinggal di bandar, garam kasar digoreng dan didemahkan di tempat sakit ketika garam masih panas.

5. Merawat cirit-birit. Ia boleh diubati dengan meminum air yang dicampur sedikit garam.

6. Merawat mabuk perjalanan. Sesetengah orang akan mengalami mabuk perjalanan setelah melepasi tempoh tertentu. Untuk merawat mabuk perjalanan, garam dicampur madu dan air dan diminum sebelum memulakan permusafiran.

7. Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.

8. Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.

9. Menghilangkan penat kerana kerja berat. Amalan orang-orang Melayu tradisional yang bertani, bersawah atau bertukang ialah meminum air sejuk yang dicampur garam.

10. Mengelak sihir/gangguan jin bagi mereka yang bermalam di hutan. Garam adalah sumpahan jin. Garam yang dijampi dengan Al-Fatihah (sekali) dan ayat al-Kursi (ayat 255 surah al-Baqarah – 7 kali) ditabur di sekeliling khemah.

11. Mengelak gangguan syaitan/jin kepada bayi. Ada ketikanya bayi menangis waktu malam disebabkan dia nampak syaitan, bukan kerana lapar. Untuk mengatasi masalah ini, garam dicampur dengan bawang merah, bawang putih dan lada hitam. Campuran itu diletak dalam gelas/cawan/bekas yang terbuka. Bekas itu diletakkan di bahagian kepala bayi.

12. Mengelak panahan iblis bagi lelaki yang beristeri kerana bekerja di kawasan hutan. Petua Melayu tradisional apabila ke hutan mereka akan terserempak dengan jin yang menjelma sebagai perempuan bogel di sungai. Akibatnya mereka teringat-ingat kepada jelmaan makhluk itu sehingga mengabaikan isterinya. Cara mengatasinya sama seperti yang dinyatakan dalam ( 10 ).

13. Mengubat orang yang diganggu jin. Bagi orang dewasa yang dikhianati (disihir) cara mengubatnya ialah dengan meletakkan garam yang dijampi dengan al-Fatihah di perdu lidah. Perdu lidah ialah bahagian bawah lidah yang apabila diangkat akan nampak urat hijau lidah.

Wednesday, September 4, 2013

Air Botol Dalam Kereta Sangat Merbahaya !

Ini adalah satu artikel yang sepatutnya dikongsikan kepada sesiapa yang penting dalam hidup anda!
Air botol dalam kereta anda sangat merbahaya!

Orang ramai tidak perlu minum botol air yang telah ditinggalkan di dalam kereta. Haba bertindak balas dengan bahan kimia dalam plastik botol yang mengeluarkan dioksin ke dalam air.

Dioksin adalah toksin yang semakin ditemui dalam tisu kanser payudara. Oleh itu, sila berhati-hati dan tidak minum air botol yang telah ditinggalkan di dalam kereta.
Gunakan botol 'stainless' ( keluli tahan karat ) atau botol kaca bukan plastik!

Maklumat ini juga sedang diedarkan di Pusat Perubatan 'Walter Reed Army'
... Tiada bekas plastik dalam ketuhar gelombang mikro. Tiada botol air dalam peti sejuk. Tiada bungkusan plastik dalam ketuhar gelombang mikro.

Kimia Dioksin adalah punca kanser, terutama kanser payudara. Dioksin adalah sangat beracun kepada sel-sel dalam badan kita. Jangan membekukan air dalam botol plastik kerana akan melepaskan dioksin daripada plastik. Baru-baru ini Pengurus Program Kesejahteraan di Hospital Castle, adalah satu program TV untuk kesihatan menjelaskan bahaya ini .

Kita tidak perlu memanaskan makanan di dalam ketuhar gelombang menggunakan bekas plastik .....
Ini terutamanya kepada makanan yang mengandungi lemak.

Gabungan lemak, haba yang tinggi dan plastik melepaskan dioksin ke dalam makanan.

Sebaliknya menggunakan kaca, seperti Pyrex atau bekas seramik untuk memanaskan makanan ... Anda akan mendapat keputusan yang sama, tetapi tanpa dioksin .. jadi, perkara-perkara seperti maggi dalam 'cup', sup segera, dan lain-lain, perlu dikeluarkan dari bekas mereka dan dipanaskan di dalam sesuatu yang lain.

Kertas juga boleh, tetapi anda tidak tahu apa yang ada dalam kertas. Ia adalah selamat untuk menggunakan bahan kaca , seperti Pyrex, dan lain-lain

baru - baru ini beberapa restoran-restoran makanan segera berpindah dari bekas buih stirena ke kertas. Masalah dioksin adalah salah satu sebab nya....

Bungkusan plastik, seperti berpaut filem, adalah sama bahaya apabila diletakkan di atas makanan yang perlu dimasak dalam ketuhar gelombang mikro.Ketika makanan dipanaskan, haba yang tinggi menyebabkan toksin beracun yang akan mencairkan bungkusan plastik dan menitik ke dalam makanan. Sebaiknya tutup makanan dengan kertas tuala .

-sHaRiNG is CaRinG- with Keluarga Avail


 

Friday, August 30, 2013

AB Series Apple Stem Cell Serum Avail

Subang Jaya: Avail Beauty Sdn Bhd melancarkan AB Series Apple Stem Cell Serum yang dihasilkan daripada ekstrak epal Uttwiler spatlauber yang menggunakan teknologi perintisan liposome, bagi memenuhi keperluan pengguna yang semakin tinggi terhadap produk kecantikan kulit.

Pengasas dan Presidennya Khoo Seng Chan berkata, AB Series produk yang mendapat sambutan luar biasa daripada pengguna kerana terjual 20,000 unit walaupun belum dilancarkan.

 “AB Series ialah produk semula jadi, berkesan dan selamat untuk kulit. Gabungan eksklusif bahan botani yang membantu memudarkan pigmentasi, tompok hitam, mengekalkan kelembapan kulit serta menangani iritasi menerusi tiga lapisan permukaan kulit.

“Serum bebas minyak ini mengandungi sel panjang hayat malah tidak mengandungi bahan kimia selain selamat digunakan ibu hamil,” katanya pada majlis perasmian produk itu di sini.

Sementara itu, Pengurus Super Crown Azman Bidin berkata, AB Series produk ke 15 keluaran Avail Sdn Bhd ditubuhkan sejak 9 tahun lalu.

 “Fokus kami kecantikan serta kesihatan dalam dan luar. Produk kami juga mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan dan pengguna tidak perlu meraguinya.



“Dengan harga berpatutan serta kualiti ditawarkan, kami yakin pengguna berpuas hati dan dapat merasai perbezaannya dalam masa tujuh hari,” katanya.
 




Dapatkan Sekarang !!
Hubungi :
Naim : 0199823405
Zuriana : 0179682181
keluargaavail@gmail.com



Artikel ini disiarkan pada : 2013/08/29 on HMetro

Saturday, July 13, 2013

cara keluarkan semut sesat di dalam telinga

Assalamualaikum wbt


Tertarik satu article ilmiah dari negara seberang, klikunic.com yang ceritakan cara nak mengeluarkan semut dari dalam telinga kalau semut kot2 tersesat masuk ke dalam telinga kita atau sesiapa saja...bukan apa petua yg rasa mudah dan perlu tahu kenalah share utk semua...insyaAllah berguna kalau terdesak  :)

Caranya mudah saja... keluargaavail cerita summary dari apa yg di baca jer...

* Kalau di rumah, gunakan sumber lampu dan arahkan lubang telinga ke lampu.
* Kalau di luar rumah (siang hari), arahkan lubang telinga ke arah cahaya matahari.
* Kalau di luar rumah (malam hari), arahkan lampu picit kearah lubang telinga atau apa jua sumber cahaya.

Ok kenapa mesti arahkan lubang telinga diarahkan ke cahaya??
Sebenarnya semut ni kalau tersesat dalam gelap ia akan selalu mencari sumber cahaya untuk kembali, maka dengan kaedah di atas akan membantu semuat yang tersesat tadi keluar atau kembali ke pangkal jalan hanya dengan ikut sinar cahaya.
 
tambahan petua orng tua... senggeng kepale/telinga... letak/titis minyak dalam lubang telinga...lepas tu senggeng balik kasi keluar.... jika gi spita doc sembur air....

Moralnya: Keluargaavail harap kita pun sama2 guna pedoman cahaya yang sentiasa bagi petunjuk kpd kita kalau tersesat di dalam gelap...al-quran dan hadis serta sunnah nabi....insyaAllah selamat!!!

Friday, July 12, 2013

Misteri Kentut

Misteri kentut...Assalamualaikum

Normalkan manusia kentut.rasanya binatang juga kentut,tapi belum pernah dengar lagi.Ada tak sesiapa yang tahu mengenai bagaimana kentut terjadi..,itu lah asyik kentut aje.mari kita selongkar misteri kentut.

Ketika kita sibuk menikmati makanan,buka,dan tutup mulut udara juga masuk ke dalam badan dan terus kebahagian pencernaan seperti makanan.Tetapi udara ini akan berkumpul di bahagian usus dahulu,kemudian barulah di bebaskan melalui dubur.Proses ini tidak dapat di kawal atau berlaku secara tidak di ingini.Kalau nak di hitung seseorang akan kentut 14 hingga 25 kali sehari bersamaan 200 mililiter gas di bebaskan.

Itu bab kentut,belum bau lagikan..jangan anggap ini perkara kotor ye.Ini bukan cerita donggeng ye..
Sebenarnya kentut mengandungi 20 hingga 90 peratus gas nitrogen,10 hingga 30 peratus karbon dioksida,0 hingga 50 peratus gas hidrogen dan metana serta 0 hingga 10 peratus oksigen.
Mengapa kentut busuk ye?sebab usus kita terdapat banyak kuman.Fungsi kuman adalah menguraikan atau hancurkan makanan yang tidak tercerna dalam usus kecil.Ketika ini kuman menghasilkan gas hidrogen,karbon dioksida lalu menjadi mentana.Ia juga menyebabkan protein yang di uraikan menjadi sulfida.Makanya,kalau terlalu banyak pengambilan makanan berprotein,tahu-tahu ajelah,kentut yang di bebaskan terlalu sangat busuknya.

Saturday, June 1, 2013

Petua Hilangkan Senggugut

Petua kurangkan senggugut

Petua 1


Ambil sembilan biji pinang tua, dibakar tanpa minyak hingga menjadi arang, dan kemudian ditumbuk hingga halus. Campurkan serbuk pinang bakar itu dengan secawan air suam dan minum selama sembilan hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.

Petua 2

Ambil segenggam halia, tumbuk hingga lumat dan masukkan ke dalam segelas air suam. Apabila halia mendap minum air tadi didahulukan dengan selawat.

Petua 3

Minum air rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih
padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.

Petua 4

Campurkan serbuk halia atau halia yang ditumbuk lumat dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan. Isikan dalam kapsul kosong. Makan 2 biji selepas makan tengahari dan malam 2 minggu atau seminggu sebelum haid.

Petua 5

Semasa sakit ketika haid, minumlah air teh pahit tanpa gula.

Selamat Mencuba!!!!!! Petua Tok Moyang kita YA

OPPPSS! Amalan Moden Masa Kini Jangan Diabaikan

Petua 6

Gunakanlah FC BIO SANITARY PAD AVAIL berherba+kapas
Keluarga Avail anda pasti rasa kelainannya 100%

InsyaAllah... Semoga kesihatan bersama anda ... amin


Tuesday, May 21, 2013

Info Keputihan

INFO YANG PERLU ANDA BACA

Punca kanser pangkal rahim yang anda tidak sedari jika anda terus dengan ego dan malu anda sendiri. bertindak dari sekarang. jika anda tidak membuang keputihan yang saban hari akan bertambah banyak di dalam faraj anda.

1) Pengambilan jamu untuk ketat semata-mata bukan jalan penyelesaian yang anda boleh duduk tenang.

2) Setakat ketat tapi tidak bersih dan tidak sehat merugikan anda utk spend some cash untuk perkara yang 50% hebat.

3) Pengambilan jamu akan mencairkan kelompok keputihan ini. dan mengambil masa yang lama untuk cair dan keluar sehingga ke pantyliner.

4) Bertindak segera kerana setiap masa lendir akan terhasil dan terkumpul.

5) Just imagine jika tahi hidung yang sentiasa terhasil jika tak membuangnya.

Sila SMS Naim-0199823405 atau Zuriana-0179682181 untuk khidmat nasihat. FACEBOOK


Thursday, May 16, 2013

kanser kolorektal (kanser usus/kolon dan rektum

Kanser kolorektal ialah gabungan dua perkataan iaitu kolon dan rektum - 2 bahagian usus besar.

Kanser yang menyerang usus besar dipanggil kolon manakala kanser rektum berlaku di bahagian hujung usus besar yang berperanan mencerna makanan dan pembuangan sisa.
 
Kanser kolorektal ini perlahan tumbesarannya dan pada kebiasaannya bermula dengan polip di usus sebelum menjadi kanser. Anda dikategorikan sebagai berisiko sekiranya mempunyai waris terdekat (ibu, ayah, adik-beradik) dengan polip atau kanser kolorektal semasa berumur kurang dari 60 tahun, mempunyai penyakit yang melibatkan usus atau diri sendiri mempunyai polip di usus.

Kanser kolorektal tidak mempunyai apa-apa petanda peringkat awal, tetapi selalunya didiagnosis pada peringkat lewat.

Tuesday, April 30, 2013

petua kurangkan sakit masa bersalin

Keluarga Avail nak bagi sikit petua cara nak kurang rasa sakit ketika nak bersalin... OK jom kita tengok petua mengurangkan rasa sakit bersalin...ini cuma petua mengurangkan je tau bukan menghilangkan..sebab setiap wanita yang bersalin akan rasa juga sakit ketika nak bersalin..baru la gugur segala dosa kita...


  1. 2 minggu sebelum due, amalkan makan telur separuh masak untuk beri tenaga
  2. Bila dah start sakit nak bersalin, telan sebiji telur mentah 
  3. Rebus epal hijau pastu makan masa tengah sakit tu...
  4. Amalkan baca surah Maryam
  5. Masa dalam labour room, banyakkan baca doa nabi yunus berulang kali serta "Ya Fattah" banyak2 kali supaya laluan bayi cepat terbuka n kurangkan rasa sakit
  6. Minum air selusuh (better suami yang bacakan)
  7. Amalkan minum air kelapa hujung2 nak bersalin.
  8. Makan kurma dalam bilangan ganjil
  9. Banyakkan berjalan, jangan malas. P soping ke...
  10. Amalkan makan sayur bendi. kalau boleh hari2.. 
  11. Untuk senaman pulak, masa kat bilik air duduk mencangkung dengan tangan menahan kat dinding then cuba berdiri perlahan lahan. Buat banyak kali. Boleh dibuat apabila usia kandungan 38 minggu ke atas. (Tapi kenapa dalam bilik air? kang tergelincir baru tahu... huhu)
  12. Duduk bersila, temukan kedua dua tapak kaki, pegang jari2 kaki tu pastu tolakkan kedua tapak kaki ke arah vagina.
  13. Masa meneran dalam labour room, baring sambil kaki/ betis rapat ke peha dengan tangan memegang buku lali untuk elakkan vagina koyak/ koyak banyak.
  14. Amalkan menyapu minyak zaitun di sekeliling lubang faraj untuk melembutkan bahagian tersebut, so takde mudah koyak/ koyak banyak.
  15. Petua dr Fadzilah Kamsah, rajin2 main dengan janggut suami, main camne tak pasti, urut2 kot... hihi
  16. Masa tengah sakit tu, tarik nafas melalui hidung dan hembuskan melalui mulut. Bila sakit makin kuat, tarik nafas dan lepaskan cepat2.
  17. Baca surah Al Insyiqaq ayat 1-4
  18. Baca surah Abasa ayat 20 
  19. Baca surah An Nahl ayat 78
  20. Amalkan baca "Ya Khaliq, Ya Bari, Ya Musawwir" sebanyak 21 kali then hembuskan dalam segelas air. 
  21. Makan ketam masak lemak (wahhhh terbaik!!! hehehe)
  22. Banyakkan "bersama" ketika nak dekat due.... (air selusuh semulajadi? hihi)

share from GK : http://more.sh/dmjsqY

Tuesday, April 23, 2013

hidangan sihat pasti selamat

“Makan kena pantang. Tak boleh makan nasi biasa yang berkanji dan tinggi karbohidrat, tak boleh ambil banyak makanan manis, tinggi kan­dungan protein dan garam.

“Jangan sampai terlebih ayam, ikan, daging, hati dan soya. Semuanya kena hati-hati...”

“Jika dah semua tak boleh, habis saya nak makan apa?” Keluhan yang sering ditimbulkan kebanyakan pesakit yang menjalani rawatan dialisis.

Kebanyakan pesakit mengakui mereka lebih ditekankan apa yang tidak boleh dimakan berbanding apa yang boleh dimakan sehingga mendatangkan tekanan.


Seharusnya panduan pemakanan yang sihat boleh membawa keseronokan kepada pesakit dialisis untuk pengurusan pemakanan dan diet mereka.

Thursday, April 11, 2013

periksa kesihatan awal

Usia bukan peng­halang bercuti di destinasi yang diidamkan selama ini.
Warga tua sama ada ibu bapa, nenek atau datuk juga teringin mengunjungi destinasi percutian bersama anak-anak serta cucu.

Justeru, bagi meluang­kan masa berkualiti de­ngan melancong bersama mereka, ia pasti memberikan kegembiraan yang tidak akan dilupakan.

Namun, disebabkan faktor usia dan kesihatan, ramai anak jarang membawa warga tua melancong bersama terutamanya jika tempat yang dikunjungi jauh atau de­ngan menaiki kapal terbang.

Faktor usia dan kesihatan bukan menjadi masalah untuk warga tua melancong asal ada perancangan awal terutama kesihatan mereka.

Tip melancong kali ini mungkin berguna bagi anda yang mahu bercuti bersama warga tua ke destinasi pilihan.


Saturday, April 6, 2013

Bahaya Kepak Ayam Pada Wanita

Kisah Benar “Bahaya Kepak Ayam Pada Wanita”

Pertumbuhan sista(cyst) dalaman. Elakkan daripada memakan kepak ayam (chicken wing) dengan kerap terutamanya kaum wanita.

Kisah Benar, Seorang rakan baru-baru ini mempunyai ketumbuhan dalam rahim dan dia menjalani pembedahan untuk membuang sista tersebut. Sista yang dikeluarkan adalah dipenuhi dengan darah yang berwarna gelap.

Dia menyangka bahawa dia akan pulih selepas pembedahan tetapi jangkaannya salah. Ketumbuhan berlaku hanya beberapa bulan kemudian. Beliau bergegas turun ke pakar sakit puan itu untuk bertanyakan masalahnya. Semasa rundingan, doktor bertanya soalan yang memeranjatkan beliau.

Doktor bertanyakan adakah dia adalah seorang pengguna yang kerap memakan kepak ayam dan dia menjawab ya, tertanya-tanya tentang bagaimana,dia tahu tabiat makannya. Sebenarnya pada hari ini ayam disuntik dengan steroid untuk mempercepatkan pertumbuhan mereka supaya keperluan masyarakat ini dapat dipenuhi. Keperluan ini adalah tidak lain daripada keperluan untuk makanan.

Ayam-ayam yang disuntik dengan steroid biasanya disuntik di leher atau kepak. ini disebabkan di tempat-tempat ini bahawa kepekatan tertinggi steroid wujud. Steroid ini telah menyebabkan kesan ke atas badan kerana ia mempercepatkan pertumbuhan.

Ia mempunyai kesan yang lebih berbahaya dalam kehadiran hormon wanita, ini membawa kepada wanita yang lebih cenderung untuk pertumbuhan sista yang di dalam rahim. Oleh itu, saya menasihati orang di luar sana untuk melihat diet mereka dan juga mengurangkan kekerapan mereka memakan kepak ayam.

Tak salah untuk kita makan ayam tetapi, sekali lagi saya beritahu, eloklah dikurangkan supaya penyakit yang serius dapat dielakkan. Bukan sahaja mendatangkan kemudaratan kepada golongan wanita, seharusnya elok juga dielakkan untuk golongan lelaki. Ingat, mencegah lebih baik dari merawat.

RENUNG-RENUNGKAN

Tuesday, March 26, 2013

10 PENYEBAB UTAMA KANSER

(1) Makanan
(2) Tembakau
(3) Alkohol
(4) Radiasi
(5) Sinaran cahaya matahari
(6) Pekerjaan
(7) Pengambilan ubat
( 8) Pencemaran air dan udara
(9) Perokok yang tidak aktif
(10) Keturunan

Sunday, March 24, 2013

Tips Sihat Rasulullah S.A.W

Rasulullah SAW bersabda:
"Mu'min yang kuat adalah lebih baik dan lebih dicintai Allah SWT daripada mu'min yang lemah ... ... "(HR Muslim)

Bagaimana agar senantiasa sihat seperti Rasulullah SAW? Ikuti resepi berikut :



SELALU BANGUN SEBELUM SHUBUH

Rasulullah SAW selalu mengajak ummatnya untuk bangun sebelum subuh, melaksanakan solat sunat dan solat Fardhu, solat subuh berjamaah. Hal ini memberi hikmah yg mendalam antara lain :
- Berlimpah pahala dari Allah SWT
- Kesegaran udara subuh yg bagus utk kesihatan/ terapi penyakit TB
- Memperkuat fikiran dan menyihatkan perasaan

AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN


Rasulullah SAW selalu sentiasa rapi & bersih, tiap hari khamis atau Jumaat beliau mencuci rambut2 halus di pipi, selalu memotong kuku, bersisir dan berminyak wangi.
"Mandi pada hari Jumaát adalah wajib bagi tiap-tiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan memakai harum-haruman"(HR Muslim)

TIDAK PERNAH BANYAK MAKAN

Sabda Rasulullah SAW :
"Kami adalah sebuah kaum yang tidak makan sebelum lapar dan bila kami makan tidak terlalu banyak ( tidak sampai kekenyangan)"(Muttafaq Alaih)

Dalam tubuh manusia ada 3 ruang untuk 3 benda : Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan. Bahkan ada satu tarbiyyah khusus bagi umat Islam dg adanya Puasa Ramadhan untuk menyeimbangkan kesihatan .

GEMAR BERJALAN KAKI
Rasulullah SAW selalu berjalan kaki ke Masjid, Pasar, medan jihad, mengunjungi rumah sahabat, dan sebagainya.
Dengan berjalan kaki, keringat akan mengalir, pori2 terbuka dan peredaran darah akan berjalan lancar. Ini penting untuk mencegah penyakit jantung

TIDAK PEMARAH
Nasihat Rasulullah SAW : "Jangan Marah" diulangi sampai 3 kali. Ini menunujukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasadiyah belaka, tetapi lebih jauh iaitu dilandasi oleh kebersihan dan kesihatan jiwa.
Ada terapi yang tepat untuk menahan marah :
- Mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka duduk, dan bila duduk maka berbaring
- Membaca Ta 'awwudz, kerana marah itu dari Syaitan
- Segeralah berwudhu
- Solat 2 Rakaat untuk meraih ketenangan dan menghilangkan kegundahan hati

OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA
Sikap optimis akan memberikan dampak psikologis yang mendalam bagi kelapangan jiwa sehingga tetap sabar, istiqamah dan bekerja keras, serta tawakal kepada Allah SWT

TAK PERNAH IRI HATI
Untuk menjaga stabiliti hati & kesihatan jiwa, mentaliti maka menjauhi iri hati merupakan tindakan preventif yang sangat tepat. 



Keluarga Avail

Saturday, March 23, 2013

Makanan yang membahayakan kesihatan

Rakyat Malaysia sememangnya sangat gemarkan makanan, lebih-lebih lagi makanan yang lazat seperti nasi lemak dan roti canai. Namun ramai yang tidak tahu makanan yang dimakan itu jika berlebihan akan menjejaskan kesihatan kerana kandungan seperti kalori, nutrisi dan lemak itu adalah salah satu punca penyakit.

Antara hidangan yang menjadi kegemaran seluruh rakyat Malaysia iaitu nasi lemak. Kandungan lemak dan kalori dalam nasi lemak itu sendiri adalah lebih kurang 450-500 kalori sepinggan dan belum lagi ditambah lauk-pauk yang lain, sekaligus menjadikan pengambilan kolesterol bertambah menjadi 1000 kalori sepinggan.

Kemudian roti canai, makanan yang juga menjadi kegemaran tidak kira waktu. Seperti sedia tahu, ia juga mempunyai kandungan kalori yang tinggi dan bagi menghilangkan kalori itu adalah ibarat berlari dalam tempoh 90 minit. Nasi goreng juga antara makanan yang menggemukkan kerana sepinggan nasi sahaja sudah mengandungi 630 kalori di dalamnya belum lagi ditambah dengan lauk yang lain.

Ais krim juga menggemukkan walaupun ianya kecil dan nampak seperti tidak menggemukkan tapi hakikatnya kalori lemak dan gula di dalamnya juga tinggi iaitu dua skop ais krim mengandungi 350 kalori.

Selain itu makanan seperti mee kari dan juga makanan bergoreng juga mampu menjejaskan kesihatan kita kerana mempunyai santan dan juga berminyak. Cuba tukar cara masakan anda dengan merebus ataupun bakar kerana ini mampu megurangkan kandungan lemak dan minyak yang terkandung dalam makanan tersebut.

Selain itu, susu pekat manis, roti manis dan donat serta mayonis turut tersenarai mempunyai kandungan lemak, gula dan kalori yang tinggi. Kesemua jenis makanan ini tidak akan menggemukkan sekiranya kita bijak dan tahu mengawal kuantiti pengambilannya.

Sama ada kurang kuantiti yang diambil atau tidak makan langsung makanan itu, apa yang penting adalah mengawal pemakanan dan tahu sukatan kalori setiap makanan yang diambil.


Nasi lemak, roti canai bukan tak boleh makan... tp kalau pengambilan makanan mcm ni, kena balance balik dengan penggunaan tenaga kita balik... sebagai contoh, orang yang bekerja mcm petani, peladang etc... yang mana kejer heavy menggunakan pergerakan yang banyak, yang mana pembakaran kalori daripada pengambilan makanan tadi berlaku. jadi ok la. mcm sesetengah org, ambil pemakanan mcm ni... tp kejer depan pc mcm di opis... mmg risk la... bila kolestrol mula berkumpul, wait and see la... tu yg ramai muda² lagi dah kena stroke, jantung diabetes, darah tinggi, semua penyakit ni berkaitan dengan amalan pemakanan seseorang tu. penyakit yang tak berjangkit, tapi kalau tak kawal... berat nanang la..

Thursday, March 21, 2013

Risiko Sakit Belakang


ADA ketikanya kesakitan itu hadir seumpama tikaman mata pisau. Ataupun rasa sengal yang berpanjangan atau berulang-ulang di bahagian belakang tubuh. Ia amat meresahkan kita, khususnya apabila bekerja dalam keadaan duduk yang lama.

Anda mungkin menganggap kerusi atau sofa yang anda duduk itu sebagai tempat berehat tetapi bertukar sebaliknya apabila anda berasa sakit, letih dan stres.

Di pejabat, anda mungkin menghabiskan masa sehingga 10 jam duduk di hadapan komputer menyiapkan kerja. Itu belum lagi ditambah masa di dalam kereta jika tersangkut dalam kesesakan lalu lintas.

Di rumah pula, anda akan menonton rancangan televisyen kesukaan untuk tempoh dua jam. Ada pula yang duduk membaca buku kegemaran berjam-jam. Bayangkan dalam sehari anda duduk hampir 15 jam.

Tahukah anda duduk terlalu lama bukan sahaja menyebabkan tulang belakang anda mengalami masalah tetapi boleh meningkatkan risiko kematian?

Tuesday, February 5, 2013

Apa itu Metastasis Tulang ?

SEMAKIN hari kesakitan tulang belakang Daud (bukan nama sebenar) semakin mengganggu aktiviti hariannya terutama semasa memandu dan tidur. Rasanya sangat sakit khususnya di bahagian sisi paha hingga ke belakang sampaikan dia pernah tak tidur selama sebulan. Tidak tahan dengan kesakitan, akhirnya Daud menjalani pemeriksaan di Hospital Kuala Lumpur (HKL). Hasil diagnosis yang dilakukan cukup mengejutkan. Kesakitan yang dianggapnya kecil rupa-rupanya hampir meragut keupayaannya untuk berjalan. Dia disahkan menghidap kanser paru-paru dan sudah mengalami tahap metastasis tulang. 

Apakah yang dimaksudkan dengan metastasis tulang?

Metastasis tulang berlaku kepada lebih 1.5 juta penghidap kanser di seluruh dunia dan biasanya dikaitkan dengan kanser prostat, paru-paru dan payu dara dengan kadar insiden setinggi 90 peratus.

Lebih kurang 50 hingga 70 peratus penghidap kanser dengan metastasis tulang akan mengalami pemadatan tulang belakang dan sakit teruk pada tulang sehingga mungkin memerlukan pembedahan atau radiasi yang dikenali sebagai keadaan berkaitan rangka (SRE).

Keadaan tersebut boleh mengganggu kehidupan pesakit dan menyebabkan ketidakupayaan dan kesakitan.

Tujuan utama rawatan metastasis tulang adalah untuk menghalang SRE yang boleh melemahkan dan melibatkan kos lain yang boleh menjejaskan kehidupan penghidap barah.

Selain itu, rawatan penting untuk menghalang ketidakupayaan melakukan aktiviti harian.

Sunday, January 27, 2013

Baik Pulih Vagina / Mahkota Anda

FAKTOR usia bukan sahaja menyebabkan kecantikan seseorang wanita itu mula pudar, malah, mengakibatkan perubahan kepada fungsi dan struktur organ di tubuh termasuk kepada vagina.

Hilangnya kebolehan dan kelembapan tisu-tisu pada alat sulit menyebabkan pengurangan minyak pelincir di vagina meningkatkan rasa ketidakselesaan, kegatalan, kekeringan, rasa berat dan kesakitan ketika melakukan persetubuhan.

Ini berikutan, keadaan vagina yang berkurangan dari segi kolagen serat, kurangnya kebolehan untuk menganjal dan kekurangan mukosa menjadikan vaskular semakin sempit dan tidak memberikan kemutan dengan sempurna terutamanya bagi wanita yang sudah mengalami menopaus.

Lazimnya, golongan wanita hanya memberatkan mengenai faktor kecantikan luaran dengan mengunjungi pakar-pakar kecantikan namun keberatan untuk mengunjungi doktor untuk mendapatkan nasihat apabila ada yang didapati tidak kena dengan alat sulit mereka.

Menurut Pakar Kecantikan dan Kesihatan Aestetik, Dr. N. Sutina Nordin, golongan wanita hanya bertemu dengan doktor sekiranya mereka mengandung, bersalin atau sakit ketika datang bulan.

Selain daripada masalah-masalah ini, mereka agak keberatan untuk mendapatkan perkhidmatan pakar atau doktor biarpun mereka mempunyai masalah di bahagian alat kelamin.

"Akhirnya mereka menderita dalam senyap sehinggalah sekiranya apabila suami mereka berkata sesuatu mengenai perhubungan intim, mereka takut tidak dapat memberikan sesuatu yang diperlukan suami ketika menjalankan tugas sebagai isteri," katanya ketika ditemui di premis perniagaannya, En-hanze Medical Aesthetics Centre di Seksyen 16, Jalan Damansara, Petaling Jaya, Selangor, baru-baru ini.

Tegasnya, jangan menyangka, masalah alat sulit hanya dialami oleh golongan wanita yang sudah berumur sahaja, sebenarnya terdapat di kalangan remaja juga yang mengalami masalah ini.

Antaranya ialah 'bibir' vagina berlebihan yang memerlukan rawatan labioplasty.

Menurutnya, dahulu ramai di kalangan wanita yang mengalami masalah alat sulit mendapatkan kaedah pembedahan untuk membentuk vagina, mencantikkan dan mengetatkan alat sulit mereka.

Namun, pastinya kaedah membaik pulih secara pembedahan itu memerlukan kos yang tinggi, mendatangkan risiko kesakitan, rawatan yang agak lama dan sebagainya.

Menurut N. Sutina lagi, kini terdapat kaedah yang lebih menarik dan cepat tanpa mendatangkan kesakitan tetapi berkesan untuk membaik pulih vagina.

"Alat yang dimaksudkan ialah V2LR iaitu Vulva-Vaginal Laser Reshaping dengan menggunakan teknologi laser yang digunakan untuk merawat, membaiki dan mencantikkan serta mengembalikan fungsi vagina yang semakin kurang keanjalannya akibat faktor kelahiran anak dan menopaus.

"V2LR merupakan teknologi bukan invasif yang membantu memulihkan atrophy vagina atau faktor yang menyebabkan vagina kering, mengetatkannya, labiaplasty, mengembalikan semula warna dan tekstur pada labia majora dan kulit bahagian dalam berdekatan alat kelamin anda," katanya.

Jelasnya, kaedah ini juga ternyata berkesan dan selamat serta merupakan satu kaedah alternatif untuk menggantikan hormon terapi bagi mereka yang menopaus dan ia juga satu kaedah tradisi membaiki alat kelamin secara khusus.

Kaedah ini tidak memerlukan masa yang lama, hanya 30 minit dan mereka yang melakukannya tidak akan merasai sebarang perubahan dan kesakitan pada alat kelamin, malah dapat mencantikkan dan mengubah fungsinya menjadi lebih 'muda'

"Apa yang hendak ditekankan di sini ialah V2LR ini digunakan untuk membaikpulih bahagian vagina golongan wanita dan bukannya bahagian yang memerlukan rawatan pembedahan ataupun bahagian peranakan yang jatuh," katanya.

Tegasnya, cara menggunakan alat V2LR ini menerusi pancaran laser yang baharu dan eksklusif digelar Teknologi PSD (Pulse Shape Design) yang terbaik untuk membaiki keadaan tisu vulva dan vagina melalui sistem pengesan HiScan V2LR secara selamat dan selesa.

"Smartxide V2LR dapat membentuk semula mukosa secara berkala dan merangsang kolagen baharu serta hormon dan membantu mengekalkan keadaan vagina yang berkeadaan normal khususnya bagi wanita yang sudah menopaus.

"Satu alat yang dipanggil HiScanV2LR akan dimasukkan ke dalam vagina untuk satu tempoh tertentu sepanjang rawatan berkenaan," katanya yang memberitahu untuk sebarang pertanyaan mengenai kaedah ini boleh hubungi talian 03-7960 1788.


Tuesday, January 15, 2013

Kaedah Kalendar - Cara Semulajadi Merancang Keluarga

Sudah menjadi kebiasaan bagi pasangan baru berkahwin dan mendapat cahaya mata pertama, akan mula merancang keluarga bagi mendapatkan anak kedua.

Ini pilihan pasangan suami isteri mengenai cara untuk merancang keluarga. Terdapat pelbagai kaedah bagi merancang keluarga antaranya pengambilan pil perancang dan kaedah semula jadi.

Kaedah kalendar atau kaedah semula jadi ini juga dikenali sebagai kaedah ‘Rhythm’ atau Kaedah Kalender-Rhythm. Jika pasangan mengamalkan kaedah ini, anda hanya akan melakukan hubungan seks pada waktu yang dikira ‘selamat’ dalam putaran haid isteri, iaitu mengelakkan seks pada waktu isteri subur (jika tidak, gunakan kondom).

Untuk mengamalkan kaedah Rhythm, putaran haid perlu teratur dan tidak meragam. Formula untuk mengadakan hubungan seks pada waktu selamat mengikut kaedah Rhythm seperti berikut:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah nuffnang

Di Taja Oleh