klik atas nuffnang

Thursday, August 30, 2012

Kenali punca masalah penghadaman dan tanda-tanda usus atau kolon kita tidak bersih

Tahukah anda, kebanyakan masalah kesihatan berpunca daripada apa yang kita makan. Apa yang masuk ke perut anda sudah semestinya melalui usus atau kolon. 
 
Apabila usus atau kolon anda kotor atau tersumbat, anda akan menghadapi masalah penghadaman.

Antara punca masalah penghadaman ialah:

1. Stres (tekanan): Apabila kita mengalami stres, sebagai langkah survival, badan akan mengalihkan tenaga, darah, enzyme dan oksigen daripada organ penghadaman ke tempat lain di dalam badan.

2. Antibiotik: Pengambilan antibiotik yang terlalu banyak boleh membunuh bakteria baik di dalam sistem penghadaman kita.

3. Diet yang tidak sihat: Makanan yang diproses tidak bagus untuk kesihatan. Ini kerana dalam proses penghasilan makanan ini, segala nutrien dan fiber yang terkandung dalam gula dan karbohidrat akan dibuang.

4. Pemakanan berfiber rendah: Badan kita memerlukan makanan komponen seperti fiber untuk mengeluarkan sisa menerusi usus. Kekurangan fiber boleh mengakibatkan sembelit. Apabila kita mengalami sembelit, sebahagian daripada toksin daripada sisa makanan akan diserap masuk ke saluran darah.

5. Makanan mentah yang tidak mencukupi: Enzyme dalam makanan membantu penghadaman dan ini dihasilkan menerusi makanan mentah. Makanan yang dimasak melebih 116 darjah akan memusnahkan ezyme.

6. Nitrat (yang didapati dalam ikan bakar, jeruk) pernah dikaitkan sebagai punca kanser perut.

7. Merokok dan alkohol.

8. Tabiat makan: Makanan yang tidak dikunyah dengan baik sebelum ditelan akan menyebabkan perut banyak angin, senak dan kembung. Ia juga boleh mengakibatkan sembelit.

9. Makan buah bercampur dengan makanan lain: Buah-buahan perlu dimakan tanpa dicampur dengan makanan lain kerana ia mengandungi enzyme yang tinggi. Buah-buahan hanya mengambil masa antara 20-30 minit untuk melalui sistem penghadapi dan untuk nutrien diserapkan. Jika buah-buahan dimakan bersama makanan lain, ia memerlukan masa yang lebih lama untuk dihadam. Buah-buahan itu akan “terperam” dalam proses penghadaman dan mengakibatkan gastrik. Pengambilan protein dengan makanan berkanji seperti pasta dan kentang akan menjadikan sistem penghadaman mengalami stres.

10. Dadah/ubat: Hampir semua dadah/ubat dan kimia tidak elok untuk sistem penghadaman. Banyak ubat yang boleh menjejaskan sistem penghadaman, antaranya pil perancang keluarga, antacids, antihistamines, laxatives, steroid, alkohol dan banyak lagi. Ubat anti-radang seperti aspirin dan acetaminophen boleh merosakkan dinding perut dan menjejaskan penghadaman dan boleh mengakibatkan jangkitan.

11. Penggunaan racun seranga dan racun rumpai.

12. Toxin daripada pencemaran alam sekitar. Kehidupan serba moden mendedahkan kita kepada pencemaran alam sekitar termasuk kimia, radiasi, air yang tercemar, raksa dan logam. Apabila kita terdedah kepada perkara-perkara ini, badan kita secara semulajadi akan bertindak balas untuk menyingkirkannya dan proses ini menggunakan banyak tenaga, lantas mengakibatkan tenaga untuk menghadam berkurangan.

Tanda-tanda usus atau kolon kita tidak bersih:

1. Sembelit
2. Selalu kentut
3. Sering sakit kepala
4. Susah nak hadam
5. Selalu rasa lesu dan tidak bertenaga
6. Mood yang tidak menentu dan mudah marah
7. Nafas dan najis berbau
8. Perut buncit
9. Selalu lapar
10. Wajah kusam
11. Gastrik
12. Radang hati (pedih ulu hati)
13. Ulser Peptic.
14. Cirit-birit
15. Kanser kolon

Kesan jika usus kita kotor dan toksin berlebihan dalam badan:

1. Jantung stres atau lemah
2. Sakit sendi dan arthiritis
3. Menjejaskan fungsi otak dan boleh mengakibatkan nyanyuk
4. Menyebabkan muka pucat, berkedut, kulit cela, psoriasis
5. Badan lesu dan otot lemah
6. Berat badan bertambah
7. Cepat nampak tua
8. Kanser


Cadangan Keluarga Avail : I-FOOD / GREEN-FIT / PRO-POLIS

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah nuffnang

Di Taja Oleh