klik atas nuffnang

Friday, September 21, 2012

kesan awal kanser selamatkan nyawa

SEDIH, takut dan malu. Perasaan ini pasti menyelubungi pesakit kanser payu dara. Mungkin masih ramai lagi yang tidak sedar bahawa pengesanan awal kanser payu dara boleh menyelamatkan nyawa. Gaya hidup sihat, Pemeriksaan Sendiri Payu Dara (PSP) dan pemeriksaan kesihatan mengikut jadual amat penting dalam hal ini.

Menurut Presiden Persatuan Kebajikan Kanser Payu Dara Malaysia, Ranjit Kaur, menangani barah amat perit, tetapi ia usaha yang munasabah.

"Bukan sahaja pesakit, keluarga dan rakan-rakan juga perlu pengetahuan dan mengambil tindakan segera berhubung kesan barah dan bagaimana cara terbaik mengatasinya. Ini penting untuk mengubah stigma masyarakat terhadap kanser ini," jelasnya.

Ranjit yang juga bekas pesakit kanser payu dara menambah, pengetahuan tentang kanser ini perlu didedahkan kepada masyarakat sejak usia remaja.

Katanya, ramai remaja yang kurang pendedahan kerana penyakit ini sering dikaitkan dengan mereka yang berusia 40 tahun ke atas.

Nasihat Ranjit kepada wanita di luar sana, amalkan pemakanan seimbang dan sayangi diri dengan melakukan pemeriksaan.

"Mungkin cara persatuan kami berkempen di bandar dan kampung agak berbeza. Dalam siri jelajah kami ke kampung-kampung, kami akan gunakan bahan yang praktikal untuk menunjukkan bentuk ketumbuhan yang dikenali sebagai kanser pada payu dara. Biasanya, kami akan menggunakan kacang tanah sebagai contoh. Ia lebih jelas dan mudah untuk mereka faham.

"Jika organ ini tidak ada, tiadalah beza antara lelaki dan wanita. Ia organ seksual dan melibatkan keyakinan diri, sama ada dengan pasangan, kawan-kawan atau komuniti sekeliling," ujarnya.

Justeru katanya, wanita perlu melakukan mamogram sekali setahun.

"Jangan beritahu ia menyakitkan kerana akibat menemui kanser kemudian adalah lebih menyakitkan,"

Saranan Keluarga Avail : bertukarlah kepada FC BIO SANITARY PAD AVAIL

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah nuffnang

Di Taja Oleh