klik atas nuffnang

Sunday, November 18, 2012

7 Manfaat Mandi Pagi

Adakah anda tahu bahawa mandi pagi boleh mengurangkan tekanan dan meningkatkan kesuburan?

Kita mempunyai tabiat bercinta-benci dengan mandi pagi - kita tahu bahawa ianya sejuk dan melompat kesejukkan bila kita mahu memulakan hari kita, tetapi ia juga satu perjuangan yang sukar untuk mengheret diri keluar dari katil dan mendapatkan air di seluruh badan kita. Fakta sedikit diketahui, bagaimanapun, ketahuilah bahawa mandi pagi mempunyai manfaat kesihatan yang ketara - baik mandi sejuk atau suam.


Di sini kita ketahui tujuh manfaat kesihatan mandi pagi untuk anda print keluar dan tampal di sebelah katil anda - sebagai motivasi visual apabila anda berkira-kira untuk bangun pagi esok.

Bangkitlah dan bersinar di pagi hari!

1. Meningkatkan peredaran darah
Berdiri di bawah pancuran air terasa seperti aliran terapi, betul? Ada juga yang boleh tertidur kembali di bilik mandi. Yang hangat atau sejuk, air yang mengalir yang kita dapat semasa mandi pagi adalah baik untuk peredaran darah kita dan ia juga melonggarkan ketegangan di otot dan sendi kita. Ia adalah berita baik untuk bantu bahu masalah berterusan ! Walaupun mandi pagi menjadi masalah dan untuk kebaikan, ia merangsang penyembuhan, memudahkan kesakitan dan mengurangkan keradangan.


2. Meningkatkan imuniti
Mandi pagi merangsang badan untuk menghasilkan sel darah lebih putih - yang bertindak sebagai 'askar tentera' kita terhadap virus dan penyakit. Oleh kerana jam biologi kita menakjubkan, manfaat itu hanya ditemui di bilik mandi pagi, dan tidak begitu banyak mandi malam. Jadi 'set'kan @ kunci jam yang besar dan berusaha mandi pagi anda esok pagi.

3. Mengurangkan tekanan
Jika anda salah seorang daripada orang-orang yang bangun dengan degupan jantung yang kuat, ia melambangkan tekanan dan jangkaan apa yang perlu dilakukan hari ini. Untuk memudahkan anda, mengambil mandi pagi - pancuran terutamanya sejuk. Menjirus air sejuk memastikan semua bahagian badan mendapat input oksigen yang mencukupi, di mana kita tahu bahawa oksigen yang mencukupi di dalam otak memudahkan tekanan menurun. Jadi bermula hari anda segar dan positif dengan mandi pagi!

4. Melegakan batuk
Jika anda mengalami kesejukan pagi boleh menyeksa tekak anda dan mengumpul kahak selepas tidur malam yang panjang. Hidupkan air panas dan menutup pintu bilik mandi anda untuk beberapa minit sebelum melangkah masuk. Setelah anda memasuki bilik air, wap dari air panas akan membantu anda menghilangkan kahak dan mukus dalam masa beberapa minit. Untuk membuat 'terapi segera' lebih berkesan, tambahkan minyak kayu putih untuk kulit anda. Pancuran mandian air panas itu sendiri dikenali untuk melegakan sakit badan yang dikaitkan dengan sejuk.

5. Meningkatkan kesuburan
Ini adalah untuk pemuda. Jika anda sedang merancang untuk hamil, ia akan menjadi idea yang baik untuk mandi pagi sejukdi bilik mandi setiap pagi. Satu penyelidikan baru-baru ini dilakukan di Universiti California menunjukkan bahawa pengeluaran sperma lelaki dengan ketara meningkat selepas mengambil mandi pagi sejuk selama seminggu manakala pancuran mandian air panas mempunyai kesan yang sebaliknya. Pancuran mandian air sejuk juga akan mencetuskan pengeluaran testosteron, hormon lelaki yang bertanggungjawab untuk memandu seksual.

6. Bertindak sebagai segera memanaskan badan
Bagi mereka yang lebih suka senaman pagi berbanding dengan selepas kerja-satu, anda harus mempertimbangkan mengambil mandi panas cepat sebelum anda gunakan jalan raya (atau gimnasium). Ia melonggarkan otot tegang anda selepas tidur malam, maka bertindak sebagai menenangkan, sesi tanpa tenaga memanaskan badan.

7. Memperbaiki keadaan rambut
Mereka dengan kejatuhan rambut dan rambut yang membosankan perlu mengambil perhatian. Satu mandi pagi panas berakhir dengan satu yang sejuk hanya untuk rambut, atau mandi sejuk yang lengkap, boleh menguatkan akar rambut anda dan melindungi kutikula rambut. Seperti yang bertentangan dengan ini, terlalu panas mandi boleh merosakkan rambut anda dan meninggalkan rambut yang serabut dan membosankan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah nuffnang

Di Taja Oleh