klik atas nuffnang

Thursday, May 16, 2013

kanser kolorektal (kanser usus/kolon dan rektum

Kanser kolorektal ialah gabungan dua perkataan iaitu kolon dan rektum - 2 bahagian usus besar.

Kanser yang menyerang usus besar dipanggil kolon manakala kanser rektum berlaku di bahagian hujung usus besar yang berperanan mencerna makanan dan pembuangan sisa.
 
Kanser kolorektal ini perlahan tumbesarannya dan pada kebiasaannya bermula dengan polip di usus sebelum menjadi kanser. Anda dikategorikan sebagai berisiko sekiranya mempunyai waris terdekat (ibu, ayah, adik-beradik) dengan polip atau kanser kolorektal semasa berumur kurang dari 60 tahun, mempunyai penyakit yang melibatkan usus atau diri sendiri mempunyai polip di usus.

Kanser kolorektal tidak mempunyai apa-apa petanda peringkat awal, tetapi selalunya didiagnosis pada peringkat lewat.Antara petanda kanser jenis ini adalah perubahan dari kebiasaan tabiat usus, sakit perut, gastrik pada waktu malam, pendarahan dari rektum, darah di dalam najis ataupun najis berwarna hitam, najis menjadi panjang dan bergaris pusat kecil serta ketidakselesaan abdomen (kembung, kejang dan sering kentut atau sedawa), cirit-birit berpanjangan sehingga 8 bulan, selera makan juga menurun, berat badan semakin susut, rasa lemah serta letih tanpa sebab juga mungkin menjadi petanda kanser kolorektal yang akan memerlukan pemeriksaan lanjutan.

Bagi mereka yang telah melangkau umur 50 tahun, anda boleh menjalani ujian saringan seperti ujian darah di dalam najis setahun sekali, ujian sigmoidoskopi fleksibel setiap 5 tahun, ujian barium enema berkontras setiap 5 tahun serta ujian kolonoskopi setiap 10 tahun.

Walau bagaimanapun, ini bergantung pada faktor berlakunya kanser kolorektal setempat. Sekiranya statistik kejadian kanser kolorektal di tempat anda tinggi, makan anda juga berisiko dan lebih baik mengambil langkah berjaga-jaga.

Pesakit boleh merujuk Kumpulan Sokongan Pesakit Kanser Kolorektal Malaysia di Hospital Pantai Kuala Lumpur (PHKL) - Platform yang menyediakan panduan sokongan kepada pesakit, bekas pesakit dan penjaga mengenai cara menguruskan dan mengetahui lebih mendalam penyakit itu.

Pesakit berpeluang bertukar-tukar maklumat dengan mereka yang mempunyai pengalaman atau pernah mengharungi serangan kanser. Mereka sudi berkongsi mengenai bagaimana, bila dan di mana untuk mendapatkan bantuan perubatan yang betul.

Harus diingat, FAKTA yang perlu diketahui ialah sokongan emosi boleh melanjutkan hayat pesakit kanser.

Ketahui Perjalanan Usus Kita

Usus besar ialah bahagian terakhir dalam sistem pencernaan. Ia bermula dengan sekum dan berakhir dengan rektum. Rektum iaitu bahagian akhir usus besar pula dibahagikan kepada bahagian atas dan bawah. Ia berukuran 12 sentimeter panjang yang bermula dari bahagian akhir kolon hingga ke dubur. Ia berfungsi sebagai tempat penyimpanan sementara najis, mengeluarkan kelembapan daripada sisa makanan yang kemudiannya disingkarkan sebagai najis.Keluarga Avail : Amalkan Minum Green Fit Avail ! Bagaimana Freen Fit membantu?

Green Fit adalah supplemen yang kaya dengan serat dan dapat membantu melancarkan pembuangan serta pembersihan usus.


RM 75 /box (15 sachet)


Harga Jimat
RM 189/ 3box (jimat RM 36)
RM 438/ 9box (jimat RM 237)
RM 2,190/ 50box (jimat RM 1,560)
RM 7,470/ 210box (jimat RM 8,280)

Harga Percubaan
RM 20/shaker (4sachet)
RM 5/sachet

*Harga belum termasuk pengeposan

Tentang rasa tak pelu khuatir sebab sedap macam minum jus epal :)
Tak jemu pun nak minum hari-hari.
Tidak mengandungi perasa, pewarna, pengawet dan gula tiruan.
Tiada bahan julap dan tiada GMO (genetically modified organism).
Semuanya bahan semulajadi !
Green Fit BESTTTTT. Saya suka :)

Untuk order/pertanyaan, hubungi saya :
sms/call : 019-9823405 atau
PM : Naim Osman atau
Message Facebook / Keluarga Avail
emel : keluargaavail@gmail.com

Saranan Keluarga Avail : GREEN FIT / I-FOOD / PRO-POLIS

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah nuffnang

Di Taja Oleh