klik atas nuffnang

Sunday, April 29, 2012

Pantang larang ketika haid / penjagaan ketika haid

Ini ada sedikit info juga ttg haid yg keluarga avail kutip buat tatapan para blog...mungkin ada yg dah membacanya...


Gadis biasanya menganggap kedatangan haid sebagai suatu yang merimaskan. Sebenarnya kita patut bersyukur kerana itu menandakan kita seorang yang sihat. darah haid adalah darah kotor yang perlu keluar pada setiap bulan. Ada beberapa perkara yang perlu diberi perhatian ketika haid:

1. Antara tanda kedatangan haid atau sesudahnya ialah ditumbuhi jerawat besar dimuka. Jangan diusik-usik atau dipicit jerawat tersebut apalagi dengan tangan yang kotor. Sapukan ubat jerawat bagi menghilangkan kesan parut.

2. Sebaiknya mandi dengan air suam bagi memulihkan kelesuan.

3. Elakkan membasuh rambut pada hari pertama kedatangan haid hingga hari keempat kedatangan haid. Ingat jadual bulanan haid. Sebaiknya basuh rambut sehari sebelum kedatangan haid. Jika terpaksa gunalah air suam. Cara ini dapat melancarkan perjalanan darah kotor disamping mengelakkan berlakunya keputihan. Kekerapan membasuh rambut pada hari pertama hingga keempat menyebabkan darah berhenti sebelum waktunya.

4. Hindarkan minuman bergas dan berais.

5. Kurangkan makan makanan yang berbau hanyir seperti ikan masin, udang dan sotong supaya darah tidak berbau hanyir. Pengambilan protein dari kekacang seperti air soya, tauhu atau tempe amat digalakkan.

6. Untuk penyucian dalaman, minumlah jus kunyit yang dicampur air asam jawa dan sedikit gula melaka. Air kunyit menyembuhkan bengkak dan menghindarkan bau hanyir. Asam jawa melancarkan darah. Sukatannya, tumbuk seketul ibu kunyit sebesar ibu jari kaki sendiri. Perah dan ambil patinya. Campurkan dengan sedikit air asam jawa, air suam dan gula melaka (sesedap rasa). Minum sekali sehari.

7. Cuci tuala wanita sampai bersih, bungkus dengan surat khabar lama untuk dibuang. Pakaian dalam yang kotor hendaklah segera dicuci, jangan dibiarkan berendam terlalu lama. Ia merupakan keaiban diri yang perlu dijaga.

8. Sepanjang tempoh ini banyakkan berzikir supaya hati sentiasa tenang, badan cergas dan dijauhkan dari segala gangguan yang tidak diingini. Amalkan doa:

Segala puji bagi Allah atas tiap-tiap kurnia dan nikmat dan aku meminta ampun kepada Allah daripada tiap-tiap doa

Ikhlas dari Facebook Keluarga Avail

39 comments:

  1. Knp ade org ckp minum coke bgs mse ni?

    ReplyDelete
  2. Jangan amalkan meminum air gas sewaktu haid... gas COKE terlalu kuat untuk anda... jangan sampai memudaratkan dalaman anda.

    4.Hindarkan minuman bergas dan berais.

    GUNAKANLAH : PAD AVAIL KELUARGA AVAIL lagi BAGUSS......

    ReplyDelete
  3. Sebab air coke dpt mengeluarkan banyak darah ketika haid..:)

    ReplyDelete
  4. Green fit boleh minum x semasa period

    ReplyDelete
    Replies
    1. Green fit boleh diminum semasa haid...

      proses penghadaman anda pun selesa....

      Delete
  5. Air kelapa boleh takk minum .. ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. minum sejuk semasa haid boleh menyebabkan darah haid tersisa di dinding rahim. Dan setelah 5-10 tahun dapat menyebabkan KANSER RAHIM.

      pantang larang orang lama.... Ikut mungkin ada benarnya... tak ikut... tiada penjelasan klinikal tentangnya......

      Delete
  6. Sy ad amalkan DOA yg hampir sama.. Segala puji bagi Allah di atas setiap perkara Dan aku memohon ampun kepada Allah bagi setiap dosa..

    ReplyDelete
  7. Maknanya time period boleh ke minum air kunyit?

    ReplyDelete
  8. Maknanya time period boleh ke minum air kunyit?

    ReplyDelete
  9. Assalam.. Nak tumpang ty.. Saya ada amal mnum air lemon + air ibu kunyit. Dan....sekarang period saya x datang pulak...dah lewat 2mggu dh. Selalu period saya normal...setiap bulan ada. Adakah period saya boleh stop sbb minum air ibu kunyit tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. stop kan dahulu pengambilan air kunyit jika berlaku period xnormal.... dalam keadaan puan, berkemungkinan air kunyit menyebatkan kekeringan n menebalkan darah haid anda n seterusnya jadi kotor n darah haid tidak keluar...

      saranan ; pakailah pantiliner avail utk kitaran haid yg lebih teratur...

      Delete
  10. Kalau minum air lemon semasa haid bole ke?

    ReplyDelete
  11. Kalau minum air lemon semasa haid bole ke?

    ReplyDelete
  12. Replies
    1. tiada masalah ; boleh diminum
      elakkan ber ais semasa haid

      Delete
  13. Saye datang haid 3hari je.. terus haid dah tak keluar... boleh bagi pendapat tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. normal haid dalam lingkungan 7hari....

      boleh cuba pantiliner avail untuk pakai harian dahulu

      Delete
  14. Saya minum air bergas ketika haid..dah masuk hari ketiga saya minum juga..kalau saya berhenti minum...kesan dia still ada ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan amalkan / berhenti terus dari minum minuman bergas ketika haid.....

      kesan apa yang dialami oleh puan?

      Delete
  15. Sye nak tnye klau mnum lamon mse period bly kee

    ReplyDelete
  16. Sye nak tnye klau mnum lamon mse period bly kee

    ReplyDelete
  17. assalamualaikum tumpang tanya, period sy tak teratur setiap bulan .. macam mana nak period tu cepat keluar erh?? kadang2 sebulan tak period..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila hormon tak stabil n proses dalaman kita tak tahu,....

      saranan kami gunalah pantiliner avail utuk dipakai harian waktu haid / tidak teruskan pemakaian....
      ada produk makanan kesihatan pun boleh amalkan ..tk

      Delete
  18. to fatin najihah.
    cube amalkan produk kesihatan mcm supplement yg bole stabilkan hormon dalam..cth mcm minyak kelapa dara..in sya allah stabil..

    ReplyDelete
  19. Boleh tak minum air halia atau teh halia semasa haid?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh jika ianya tidak mengganggu haid anda

      Delete
  20. kak,kalau minum air tebu waktu haid ni boleh x

    ReplyDelete
    Replies
    1. kurangkan minum air tebu nanti terlebih sakit urat kan...:)

      Delete
  21. Saya terminum air coke pastu bru hari ketiga, darah saya dah tak keluar banyak. Kenapa ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. air coke / bergas adalah mmng tak sesuai utk wanita yg tangah haid.... cuba hindarkan minuman bergas ini ya.

      Delete
  22. Boleh minum air barli ke semasa haid?

    ReplyDelete

  23. Kalau masa period boleh minum utk detox?

    ReplyDelete

  24. Kalau masa period boleh minum utk detox?

    ReplyDelete
  25. Masa period boleh minum utk detox?

    ReplyDelete
  26. hari ni saja sya mnum bnyk air bergas . lpas mndi trus tk kluar dah . kenapa ya ?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah nuffnang

Di Taja Oleh