klik atas nuffnang

Saturday, October 13, 2012

10 Mitos Kanser Payudara

Kanser, bagi kebanyakan orang, adalah mimpi ngeri yang paling teruk daripada mereka semua - Sebahagiannya kerana masih terdapat kekeliruan mengenai penyakit ini. Sehingga kini, punca kanser masih tidak ditemui, walaupun kita tahu beberapa faktor iaitu genetik dan gaya hidup boleh meningkatkan risiko seseorang yang terjejas oleh penyakit ini. Manakala kita digambari dengan misteri yang menyelubungi kanser secara beransur-ansur maju mitos tentang penyakit maut.
Kita memang sedia maklum mengenai  ABC kanser payudara, pembunuh # 1 wanita di Malaysia. Mari keluarga avail menumpahkan beberapa lampu mitos mengenai kanser payudara dan cuba untuk memberikan penjelasan logik di belakang mereka.

1. Hanya WANITA boleh dipengaruhi oleh kanser payudara

Walaupun wanita adalah 100 kali lebih berkemungkinan untuk mendapat kanser payudara berbanding lelaki, ia tidak bermakna lelaki tidak terdedah kepada kanser payudara. Di Malaysia, 56 dan 24 lelaki kes kanser payudara telah dilaporkan pada tahun 2002 dan 2003 masing-masing. Angka itu semakin meningkat, dan ia adalah dinasihatkan untuk lelaki yang mempunyai sejarah keluarga kanser payudara untuk pergi untuk saringan kanser payudara biasa apabila mereka mencecah umur 20an.

2. Memakai coli underwired boleh meningkatkan risiko kanser payudara

Terdapat dakwaan bahawa underwire dalam coli boleh menekan sistem limfa dalam dada kami - menyebabkan toksin untuk berkumpul dan akhirnya membawa kepada kanser payudara. Walau bagaimanapun, kajian saintifik telah terbukti bahawa apa-apa jenis dan kesesakan coli tidak meningkatkan risiko kanser payudara.3. Hanya wanita yang berumur 40 tahun ke atas boleh menghidap kanser

Wanita berusia 20-an mereka adalah pada risiko kanser payudara juga, walaupun kemungkinan langsing daripada bagi wanita dalam 40-an mereka. Oleh itu, ia adalah dinasihatkan untuk wanita berusia 20-an mula menjalankan Pemeriksaan Sendiri Payudara bulanan (BSE) dan 3-tahun peperiksaan payudara klinikal. Pada sebarang usia, jika anda mencari sebarang ketulan pada payudara anda, ia telah diperiksa dengan serta-merta.

4. Penggunaan deodoran antiperspirant mencetuskan kanser

Rumour mengatakan bahawa jika anda terluka semasa mencukur kawasan ketiak, dan kemudian memakai deodoran antiperspirant di atasnya - 'parabens' (kimia pengawet yang digunakan dalam deodoran yang paling antiperspirant) di dalamnya boleh masuk ke dalam badan anda dan menyebabkan kanser payudara. Satu kajian mendedahkan bahawa kesan parabens telah ditemui dalam sampel tumor payudara, tetapi menyatakan bahawa lebih banyak kajian diperlukan untuk mencari pautan langsung antara parabens dan kanser payudara.

5. Wanita dengan payudara kecil mempunyai risiko yang sangat kecil yang terjejas oleh kanser payudara

Terdapat sememangnya ada kaitan antara saiz payudara dan risiko kanser payudara. Semua wanita, tanpa mengira saiz, perlu menjalankan pemeriksaan yang kerap ke atas kanser payudara.

6. Kanser payudara tidak boleh diubati

Seperti jenis kanser lain, kanser payudara lebih awal dikesan, lebih tinggi peluang untuk ia boleh dirawat. Malah, 98% daripada pesakit kanser payudara yang mendapat pengesanan awal terselamat selama sekurang-kurangnya lima tahun. Jika anda sedang bergelut dari kanser payudara sekarang, lihat di sekeliling anda, pergi ke dalam talian dan tahu bahawa terdapat lebih daripada satu dalam sejuta yang telah terselamat penyakit. Anda juga boleh menjadi salah seorang daripada mereka.

7. Mereka yang mengamalkan gaya hidup sihat tidak akan mendapat kanser

Merokok dan pengambilan alkohol berat adalah beberapa faktor gaya hidup yang boleh meningkatkan risiko seseorang mendapat kanser payudara. Walau bagaimanapun, hidup sihat tidak bermakna kita tidak akan didatangi kanser. Seperti yang diketahui, faktor-faktor lain seperti genetik memainkan peranan yang besar dalam meningkatkan risiko seseorang mendapat kanser payudara. Dinasihatkan untuk mengamalkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan risiko kanser payudara anda - tetapi sentiasa berwaspada untuk memeriksa payudara anda kerap dan berunding doktor jika dan apabila keanehan berlaku.

8. Jika saya mendapati ketulan di dada saya, ia bermakna saya mempunyai kanser payudara

Kebanyakan ketulan tidak berkanser - mereka adalah keadaan payudara benigna. Walau bagaimanapun, anda perlu untuk mendapatkan mana-mana ketulan yang ditemui pada buah dada anda diperiksa untuk mengesan jika mereka adalah ketulan pra-kanser. Sebaliknya, kadang-kadang tiada ketulan ditemui di payudara pesakit kanser awal. Ini adalah sebab mengapa kita semua perlu sedar bengkak payudara, puting penarikan balik dan apa-apa pelepasan payudara selain daripada susu - mereka juga boleh menandakan kanser payudara.

9. Implan payudara meningkatkan risiko kanser

Selama ini, ramai yang percaya bahawa implan payudara dengan ketara meningkatkan risiko kanser payudara, tetapi penyelidikan baru-baru ini telah menunjukkan bahawa sambungan itu tidak wujud. Onkologi Stephen Brincat menyatakan bahawa hubungan antara kedua-dua adalah 'sangat rendah', walaupun implan payudara boleh meningkatkan risiko anaplastic limfoma sel besar (ALCL) - kanser yang jarang berlaku yang mengganggu sistem imun.

10. Kafein menyebabkan kanser payudara

Kafein sebenarnya boleh mengurangkan risiko kanser payudara walaupun tanggapan itu masih memerlukan kajian susulan untuk mengesahkannya. Penyelidik telah mendapati tiada kaitan sebab akibat antara risiko kanser payudara dan kafein, dan tiada bukti saintifik boleh menjelaskan kaitan antara minum kopi dan kesakitan payudara.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

klik tengah nuffnang

Di Taja Oleh